Kertomus piraateista
Piraattitapaus keksijän näkökulmasta:

Koff, Kesko ja piraatti

Kehitin yrittäjäkaverini kanssa kivan pikkutuotteen, Avarin, ja aloitimme sen myynnin. Bisnes kuitenkin putosi polvilleen, kun Citymarket kauppias ja Koff tilasivat suojastamme välittämättä tuotteen kopioita Hong-Kongista. Piraateissa oli Citymarket ja Sinebrychoff -logot; yrityslogon käyttöön tarvitaan yrityksen lupa. Joku antoi sen luvan.
Asia meni viranomaistutkintaan, mutta sen paremmin yleinen syyttäjä kuin apulais­valtakunnansyyttäjäkään eivät katsoneet aiheelliseksi nostaa syytettä.Tällöin me - kaksi pienyrittäjää - nostimme asiasta rikossyytteen.
Oikeustaistelu isoja yrityksiä vastaan kesti lähes 10 vuotta. Asia ratkesi lopullisesti vasta, kun Helsingin hovioikeus langetti rikostuomion kolmelle henkilölle. Diaarinumero R 05/3082 (julkinen asiakirja).

Jokamiehen keksintö

Avainperä Avari = korkinavaaja + ostosvaunupoletti. Yksinkertainen oivalluskeksintö, jollaisen kuka tahansa voisi tehdä. Alkuperäinen oivallus on minun, tuotteeksi se jalostettiin yhdessä Ari Piispasen kanssa.

Ensi kontaktit olivat myönteisiä ja aloimme rakentaa tuotteen ympärille omaa ja kahden pitkäaikaistyöttömän tulevaisuutta.

Vastuullisuus, yhteiskuntavastuu, yritysetiikka, eettiset arvot...

Kesko Oyj:n yhteiskuntavastuu

Kaikkialla ei kuitenkaan mennyt hyvin. Citymarket kauppias Jari M. Lehto - asemapaikkana tuolloin Citymarket Turtola - kertoi Arille hankkivansa Kaukoidästä kopioita Koff 'in kautta. Vaikka esitteessämme oli maininta suojasta ja Ari kertoi siitä myös puhelimessa.

Koffin yhteiskuntavastuu

Faksasimme kopion suojasta Koff 'iin. Sekä toimitusjohtaja Johan Furuhjelm että varatoimitusjohtaja Kari Pasanen saivat viestin.

Citymarket kauppias ja yhteiskuntavastuu

Toimistamme huolimatta piraattien jakelu alkoi Kesko Oyj:n Citymarket Turtolassa aivan kuten kauppias Jari Lehto oli Arille etukäteen kertonutkin.

Kesko Oyj:n ja Koff 'in yhteiskuntavastuu arkipäivän elämässä

Yritimme sopia asian, mutta neuvottelut katkesivat kokonaan, kun Kesko Oyj:n ja Koff'n edustajat eivät tulleet järjestämäämme tapaamiseen.

Yleensä päähän potkittu pienyrittäjä alistuu isompiensa edessä. Se ei kuitenkaan sopinut meille. Me nostimme sotalipun salkoon.

Tulli sai tutkintapyynnön

Tulli alkoi tutkia piraattien maahantuontia. Sen rikostutkijoilla ei ollut kiire; aikaa kului monta vuotta ja sinä aikana siviilioikeudellinen syyteoikeus vanheni.

Koff 'in toimitiloihin tehdyssä kotietsinnässä löytyi Aki Viinikan kirjoittama sähköposti:

"...KAUPPIAAN ESITTÄMÄ HINTA AVAIMENPERÄSTÄ EI TYYDYTTÄNYT MINUA, PIDIN SITÄ KALLIINA. JOTEN EHDOTIN, ETTÄ PYYDÄMME TARJOUKSIA MYÖSKIN MUUALTA. KAUPPIAS ANTOI VALOKOPION MALLISTA, JONKA FAXSASIN EDELLEEN..."
[Lähde: Tullin esitutkintapöytäkirja]

Yleinen syyttäjä ja apulais­valtakunnansyyttäjä eivät syytä

Tullin saatua vihdoin työnsä tehtyä asia siirtyi syyttäjäviranomaisille.

Yleinen syyttäjä Sakari Tiilikainen

Tiilikainen arvioi meidän menetyksemme Hong-Kongin hintatason mukaan ja ilmoitti, että liian pieni asia. - Päätös: ei syytettä.

Apulais­valtakunnansyyttäjä Jorma Kalske

Kalske puolestaan katsoi, että tahallisuudesta ei ollut näyttöä. - Päätös: ei syytettä.

Oli raskasta todeta, että viranomaiset eivät piitanneet asiasta. Luovuttaminen ei kuitenkaan ollut meille vaihtoehto.

Hong-Kongilaisen valmistajan faksissa luki: "Size & Design: Per your sample.

Helsingin käräjäoikeus ja Helsingin hovioikeus - kuin yö ja päivä

Kun Suomen oikeusjärjestelmä ei toiminut, niin päätimme toimia itse. Koff 'in toimitusjohtaja, varatoimitusjohtaja, piiripäällikkö sekä Citymarket kauppias saivat rikossyytteen.

Helsingin käräjäoikeus

Ensimmäisellä kerralla meidät tyrmättiin täysin: Helsingin käräjäoikeus piti heitä syyttöminä langettaen oikeudenkäynnin 35.000€ kustannukset meidän maksettavaksemme. Tämän jälkeen en enää ihmetellyt Baader-Mainhof järjestöjen olemassaoloa.

Meillä ei kuitenkaan ollut minkäänlaista aikomusta luovuttaa.

Helsingin hovioikeus

Menimme hovioikeuteen ja kuukauden päivät sen jälkeen varatuomari Laine soitti minulle: "Kuule Seppo. Tällä kertaa on tekstiä, jonka sinäkin hyväksyt!" Kolme syytteeseen asettamaamme henkilöä sai tuomion. Vain Furuhjelm jätettiin tuomitsematta.

Me selvisimme oikeustaistelustamme ja Sinebrychoff Oy:n varatoimitusjohtaja, piiripäällikkö sekä Citymarket kauppias saivat tuomion, nimikkeenä teollisoikeusrikos.

Suomen oikeusjärjestelmän toiminnasta tämä kuitenkin jätti pahan maun.

Seuraava sivu:
Kopiointiprosessi laitettiin liikkeelle jo ennen kuin me ehdimme saada omaa tuotantoamme kunnolla käyntiin: