Kertomus piraateista
Meistä ei välitetty:

Koff - tj Johan Furuhjelm - saa tiedon

Toimitusjohtaja Johan Furuhjelm ja varatoimitusjohtaja Kari Pasanen saivat tiedon piraateista jo puoli vuotta ennen niiden jakelua, mutta he eivät sitä estäneet. Syytä emme tiedä.

Yhteydenotto Sinebrychoff Oy:öön

Ari otti Jari Lehdon puheet tosissaan - onneksi.

Pohdimme Arin kanssa tilannetta. Arvelimme, että Koffin ylin johto ei moista hyväksyisi ja asiasta kuultuaan laittaisi Viinikat ojennukseen yhdellä puhelinsoitolla.

Toimitusjohtaja Johan Furuhjelm sai puhelinsoiton ja faksin, samoin varatoimitusjohtaja Kari Pasanen. Kuukautta myöhemmin Kari Pasanen ja Ari tapasivatkin Keravalla ja asia tuntui ratkenneen.

Ruusuinen tulevaisuus

Eurot olivat tulossa ja meillä oli tähtäimessä 15 kertaa Suomea suurempi Saksa. Viennin käynnistämistä varten anoimme julkista tukea, mutta vähintään toinen puoli oli oltava omaa rahaa; tämä oli tarkoitus kerätä kotimaan myynnillä.

Kaksi pitkäaikaistyötöntä otettiin myyntiharjoittelijoiksi. Laitoimme kansainvälisen patenttihakemuksen vireille ja teimme alustavia markkinaselvityksiä Saksassa.

Piraatti - Avareita sittenkin

Puoli vuotta ehdimme rakentaa tulevaisuuttamme kunnes matto vedettiin jalkojen alta. Citymarket Turtola jakoi piraatteja aivan kuten Jari Lehto oli kertonutkin.

Kävin kahden Avarimyyjän kanssa Citymarketissa. Ostin sixpackin ja kävelin infotiskille. Totesin lyhyesti: "Kävi hirveä vahinko. Korkinavaaja unohtui kotiin." Sain oman keksintöni 1:1 kopion Citymarket Turtolan työntekijältä.

Se oli ahdistava hetki. Tajusin oitis, että meidän tulevaisuutemme oli juuri pyyhkäisty syrjään.

Uusi tapaaminen Sinebrychoff Oy:ssä

Piraateissa oli tuotemerkki KOFF. Sitä saa käyttää ainoastaan Sinebrychoffin luvalla.

Mieli oli maassa. Meillä alkoi Arin kanssa pohdinnat, että mitä tehdä. Tapahtuneesta huolimatta päätimme, että nielemme kiukkumme ja yrittäisimme hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä siten, että voisimme jatkaa kaupankäyntiä Keskon ja Koffin kanssa.

Niinpä Ari kävi uudestaan Keravalla. Palaverissa Pasanen mainitsi, että jos Koff olisi osallistunut piraattien maahantuontiin, niin se ostaisi korvaukseksi miljoona Avaria. - Määrä tuntui isolta, mutta meille se olisi tietenkin sopinut.

Muutaman päivän kuluttua luvut olivatkin jo toiset. Koff tarjosi meille 6.000 sinkityn tuotteen hintaa, vaikka oli hoitanut maahan 6.000 kullatun kopiota. Sinkityn hinta oli 3-4 mk, kullatun yli 30 mk.

Kotisivut julkisiksi

Tarjosimme neuvotteluja asiasta, mistä vastapuoli kieltäytyi.

Mitä tehdä? Kaksi yhden miehen yritystä vastaan Kesko ja Koff. Meillä tuntui olevan seinä vastassa.

Teimme asiasta kotisivut ja ilmoitimme vastapuolelle, että mikäli asia ei ratkea, niin julkistamme tapauksen. Näin myös tapahtui ja Etelä-Saimaa sekä Kauppalehti tekivät asiasta uutisen. Samalla jouduimme hyväksymään sen, että kaupankäynti marketeihin tyrehtyi.

Saksan suunnitelmat jäivät ilman rahoitusta ja kansainvälisen patentoinnin ja messuesiintymisten kustannukset kaatuivat niskaan. Kaksi liikelahjamyyntiin otettua pitkäaikaistyötöntä palasi kortistoon.

Seuraava sivu:
Teimme ilmoituksen tulliin, joka kulutti aikaa kolme vuotta: