Vastuullisuus, yhteiskuntavastuu, yritysetiikka, eettiset arvot...
Hyvä yritysetiikka
Hyvä yritysetiikka ohjaa yrityksen työntekijöitä karttamaan sellaisiakin ongelmia, joihin ei ole varauduttu etukäteen.
Hyvä yrityskulttuuri - hyvä yritysetiikka - johtaa yleisten hyvien tapojen noudattamiseen. Hyvä yritysetiikka tarkoittaa, että yritys toimii hyvän kansalaisen tavoin kunnioittaen niin pienempiä yrityksiä kuin kilpailijoitakin. Organisaatio pitää itse itsensä kurissa ilman vastuullisen esimiehen läsnäoloakin.
Huono yritysetiikka
Huono yritysetiikka sallii piraattituotteiden maahantuonnin sekä muun laillisen ja laittoman rajamailla tapahtuvan toiminnan. Epäeettisen toiminnan hyväksyntä on eräänlainen palkan lisä: ison yrityksen siipien suojassa on "kaikki" sallittua. Myös lapsityövoiman käyttö on mahdollista, kun ostaja ei piittaa.
Oy Sinebrychoff Ab:n jo eläkkeelle siirtynyt entinen myyntijohtaja Lehto todisti oikeudessa, että sen jälkeen kun piraattitapaus oli tullut julki "...tuli selkee, ykskäsitteinen toimeksianto ja ohje viedä organisaatiossa tieto läpi, että tällaiseen toimintaan ei pidä missään olosuhteissa ryhtyä..."
Miksi tuota ohjetta ei annettu silloin, kun ilmoitimme piraattien hankintaoperaatiosta?
Tuotesuoja viranomaisten silmissä
Yleinen syyttäjä ja apulaisvaltakunnansyyttäjä eivät nostaneet syytettä. Helsingin käräjäoikeus, jonka erikoisalaa immateriaalioikeus on, ei pitänyt suojatun tuotteen identtistä kopiointia rangaistavana.
Pienyrittäjällä ei välttämättä ole suojaa edes oikeussalissa.
Eri rikokset vanhenevat eri tahtiin. Tullin virkamiehet kertoivat Arille, että tässä oli kyse selvästä rikosasiasta joten me emme huolestuneet, kun siviilioikeudellinen syyteaika vanheni. Ongelmalliseksi asia tuli vasta sitten, kun viralliset syyttäjät käänsivät asialle selkänsä.
Viranomaisen lausumiin ei tule luottaa, vaan pienyrittäjän tulee itse valvoa, että syytteeseenpanoaika ei pääse vanhenemaan.
Tuotesuojan puolustaminen
Me kerroimme vastapuolelle suojamme olemassaolosta vähintään 9 kertaa. Se ei heitä hetkauttanut.
Pienyrittäjän alkaessa perätä oikeuksiaan, hänen kannattaa tehdä se juristin välityksellä. Ystävälliset puheet eivät tehoa. Tai sitten asian voi saattaa julkisuuteen, mikä kuitenkin on riskialtis toimenpide.
Internet ja yhteiskunnan muutos
Keskon yhteiskuntavastuu
Keskon henkilökunta jakoi Keskon tavaratalossa Keskon logolla varustettuja piraatteja.
Kun teimme asiasta julkisen, Keskon lakimies ilmoitti meille, että Keskolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa.
Kekkosen aikaan pienen piti olla nöyrä isojen edessä. Käräjille meno oli käytännössä pienen surma.
Me elämme nyt 2000-lukua ja EU:n aikaa. Pienyrittäjällä on eettisessä mielessä velvollisuus puolustaa oikeuksiaan isoja yrityksiä vastaan. Maailma ei koskaan muutu, jos pienet vaieten suostuvat olemaan isompien potkittavana.
Käräjäoikeuden istunnossa vastapuolen juristi, varatuomari Tapio Väätäinen, moitiskeli meitä Sinebrychoffin uhkailusta. Olimme näet laittaneet Avarin tarinan ensimmäisen osan verkkoon salasanojen taakse ja kertoneet Koffille ja Keskolle, että jos ei sopua synnyt, juttu tulee julki.
Minä vastasin tuolloin, että kyse oli ennemminkin varoituksesta kuin uhkailusta. Kerroin, että internet on muuttanut maailmaa pysyvästi ja kerran verkkoon laitettu tieto elää siellä vuosisatoja. Me tarjosimme vastapuolelle mahdollisuutta hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä ilman pysyvää vahinkoa kenellekään.
Minun viestini ei kuitenkaan mennyt perille. Minulle naurettiin.
Google löytää tapauksen helposti ja voit testata sen itse: "Kuinka internet on muuttanut maailmaa?"
Suomen oikeusjärjestelmä
Pienyrittäjän helppo ajatella, että Suomen oikeusjärjestelmä (tutkija-, syyttäjä-, tuomioviranomainen) huolehtii asioista lain kirjaimen ja hengen mukaisesti. Etenkin silloin, kun yrittäjän henkilökohtaisesti tapaama viranomainen tuntuu hoitavan asiat siten kuin pitääkin.
Niin se ei kuitenkaan mene.
Meidän oli toimittava oma-alotteisesti:
Teimme tutkintapyynnön tulliviranomaiselle, mutta yleinen syyttäjä ei suostunut syyttämään
Valitimme valtakunnansyyttäjälle, mutta sekään ei suostunut syyttämään
Ilmoitimme viranomaisille vievämme asian EU:n elimiin, mikäli viranomainen omalla passiivisuudellaan estäisi meitä nostamasta rikossyytettä
Nostimme itse rikossyytteen käräjäoikeudessa, mutta se ei suostunut tuomitsemaan
Valitusajan käydessä vähiin, meidän oli erikseen vaadittava käräjäoikeuden tuomiota paperille pantuna
Valitimme hovioikeuteen, josta vihdoin saimme hyväksyttävän päätöksen
On sanottu, että "Ei oikeutta maassa saa, jos ei itse sitä vaadi!" - Ehkä niin. Mutta Jaakko Ilkka elikin keskiajalla.
Kesko ja Koff
Tästä tarinasta voi jokainen vapaasti valita oman oppinsa. Niin minäkin.
Tämän tapauksen myötä olen oppinut, että Keskosta minun ei tarvitse mitään ostaa, eikä Koffin kaljaa juoda.