Kertomus piraateista
"Eihän Citymarket voi jakaa piraatteja!"

Citymarket Turtola, Tampere

Vahvemman oikeus on yhä elävä käsite. Keksintömme kopioitiin jo ennen kuin me ehdimme saada omaa tuotantoamme kunnolla käyntiin.

Ostosvaunupoletin ja korkinavaajan yhdistelmä on kiva pikkukeksintö, jollaisen kuka tahansa voisi tehdä. Minä tein sellaisen.

Olin viemässä Saabiani pesuun enkä saanut matkapuhelimen antennia irti. Hain kassalta puolimetrisen Bachon jolla antenni kyllä irtosi, mutta oli turhan roisi työkalu pikkuhommaan. Silloin tuli mieleen laserilla leikattava, polkupyörän yleistyökalua muistuttava avain. Vuotta myöhemmin lisäsin siihen ostoskärripoletin ja peruskeksinnön idea oli kasassa. - Oheisessa pikkukuvassa pahvinen testimalli "quick-and-dirty".

Ideasta tulee keksintö

Yrittäjä Ari Piispanen ryhtyi kaveriksi ja yhdessä ryhdyimme jalostamaan siitä kaupallista tuotetta. Pellinpalan kehitys vaati puolisen vuotta aikaa ja pari sataa prototyyppiä.

Lopullista tuotetta katsellut ammatti-ihminen arvioi, että Avaria myytäisiin Suomessa vieläkin enemmän kuin perinteisiä poletteja. Niitä oli Suomessa jaettu 2-3 miljoonaa.

Avarille haettiin ajoissa sekä hyödyllisyysmallisuoja että tavallinen mallisuoja. Nimitys "Avari" rekisteröitiin viralliseksi aputoiminimeksi ja myöhemmin otettiin käyttöön Avari Finland Oy.

Citymarket Turtola

Piraateissa oli Keskon CITYMARKET tuotemerkki. Tuotemerkkiä saa käyttää ainoastaan Keskon luvalla.

Miljoonittain tavallisia poletteja toimittanut ostosvaunumyyjä esitteli pyynnöstämme Avaria myyntimatkoillaan. Tampereella Citymarket Turtolan K-kauppias Jari Lehto sai laserilla valmistetun mallikappaleen. Pian tämän jälkeen Citymarket kauppias Jari M. Lehto ja Sinebrychoff Oy:n myyntipäällikkö Aki Viinikka ryhtyivät toimiin polettien hankkimiseksi Kauko-Idästä.

Postitimme esitteet ja mallikappaleet kaikille Citymarket -kauppiaille. Myös Citymarket kauppias Jari Lehto oli vastaanottajana. Esitteessä luki, että tuotteella on hyödyllisyysmallisuoja (teollisoikeudellinen suoja).

Muutama päivä postituksen jälkeen Ari kävi jokaisen Citymarket kaupan läpi. Tuolloin Jari Lehto kertoi saavansa Avaria vastaavia puoleen hintaan Kauko-Idästä. Hän jopa kertoi, että Koff 'illa asiaa hoiti myyntipäällikkö Aki Viinikka. Piispanen kielsi hankkimasta piraatteja tuotesuojaan vedoten.

"Eihän Citymarket jaa piraatteja!"

Kun Ari soitti minulle asiasta, hänen äänensä kuulosti kiihtyneeltä. Minusta se oli turhaa, sillä en pitänyt moista asiaa mahdollisena. Että K - Citymarket ja Koff alkaisivat tuoda piraatteja Kauko-Idästä! Vaikka tuotteella oli hyödyllisyysmallisuoja. Mahdotonta!

Näin jälkeenpäin on myönnettävä, että minulla oli naivistinen käsitys isojen yritysten toimintatavoista.

Seuraava sivu:
Kerroimme piraateista Koff 'in ylimmälle johdolle puoli vuotta ennen piraattien jakamista: